BENJAMİN FRANKLİN'DEN EFSANEVİ BİR UZUN VADELİ YATIRIM DERSİ

Amerika Birleşik Devletleri'nin kurucu babalarından Benjamin Franklin bir siyasetçi ve diplomat olmasının yanı sıra, bir mucit, filozof, yazar ve bilim insanıydı.  Değişik türlerde bir çok kitaba imza atmış olan Franklin'in "The Way To Wealth" kitabı yazılışının üzerinden 263 yıl geçmiş olmasına rağmen hala güncelliğini koruyan tavsiyeler içermektedir.   

Kitabında "bilgiye yapılan yatırım en yüksek getiriyi sağlar" diyen, tasarrufun, birikimin ve uzun vadeli yatırımın önemini vurgulayan Franklin, vasiyetinde memleketi olan Boston'a ve uzun yıllar yaşadığı Philadelphia'ya 1,000'er sterlin (yaklaşık 2,000'er ABD Doları) bırakmıştı. Vasiyetinde bu bağışları 200 yıllık bir süre için yaptığını belirten Franklin, iki şehre de ilk yüzyıl boyunca bu paraları yeni iş kuran girişimcilere kredi olarak vermelerini zorunlu kılmıştı.  İlk yüzyıl sonunda, her şehir birikmiş miktarın %75'ini çekip altyapı, eğitim vb. alanlarında kullanma hakkına sahipti.  Kalan %25 ise yatırımlarda değerlenmeye devam edecekti. 

1990 yılında vasiyetin süresi sona erdi.  Bu aşamada, Philadelphia fonda biriken 2 milyon Doları yerel lise öğrencilerine yönelik burslara kaynak olarak ayırmayı seçti. Daha iyi yatırımlar yapmış olan ve fondaki miktarı 4.5 milyon Dolara çıkarmış olan Boston ise bu kaynağı Benjamin Franklin Institute of Technology'e aktardı.

Benjamin Franklin'in 4,000 Dolarlık toplam bağışı yıllar boyu girişimcilere kaynak olmuş, iki şehrin gelişmesine katkıda bulunmuş ve kalan %25'lik miktarı 200 yılın sonunda 6.5 milyon Dolara ulaşmıştı.

Uzun vadeli yatırım konusunda bundan daha güzel bir ders verilebilir mi? 




Yorumlar